رونمایی از یک فناوری بازیافت خانگی آینده‌نگرانه

رونمایی از یک فناوری بازیافت خانگی آینده‌نگرانه

رونمایی از یک فناوری بازیافت خانگی آینده‌نگرانه 733 403 نوفن حامی البرز

 

در نمایشگاه CES امسال شاهد معرفی یک فناوری جدید دوستدار محیط زیست هستیم که یک دستگاه بازیافت خانگی است و انتظار می‌رود نمونه اولیه آن ظرف سه ماه آینده آماده شود.

بازیافت بسیار ساده به نظر می‌رسد. اینکه مواد قابل استفاده مجدد مانند پلاستیک، شیشه و آلومینیوم از زباله‌ها و ضایعات را جدا کرده و جمع‌آوری کنیم. اما واقعیت چیز دیگری است. آنچه می‌تواند بازیافت شود به محل زندگی ما و ضایعات مواد غذایی بستگی دارد.

اکنون یک استارتاپ به نام “لاسو”(Lasso) مستقر در انگلیس در حال کار بر روی دستگاهی است که زباله‌ها را برای بازیافت جمع‌آوری، تمیز و دسته‌بندی می‌کند. بهتر از همه اینکه این دستگاه شبیه به یک وسیله مورد استفاده روزمره در آشپزخانه است و ظاهر عجیب و غریبی ندارد و می‌توان آن را در کنار یخچال، ماشین ظرفشویی یا ماشین لباسشویی قرار داد.

این دستگاه که “لاسو” نام دارد، هنوز در حال توسعه است و دارای یک سینی برای ریختن زباله‌ها است. سپس مجموعه‌ای از دوربین‌ها و حسگرها، مواد را تجزیه و تحلیل کرده و در مورد قابل بازیافت بودن آن تصمیم می‌گیرند و مواد اضافی و غیر قابل بازیافت را جدا کرده و پس می‌دهد.

سپس مواد قابل بازیافت با بخار تمیز می‌شوند تا چربی‌ها، آلودگی‌ها و برچسب‌های باقی‌مانده از بین برود. سرانجام مواد بازیافتی فشرده شده و در یک محفظه اختصاصی در قسمت پایین “لاسو” قرار می‌گیرد. هنگامی که محفظه مواد بازیافت شده پر شود، می‌توان از برنامه موبایلی این دستگاه برای نظارت بر آنها استفاده کرد. سپس با اطمینان از اینکه می‌توان از این مواد برای ایجاد محصولات جدید استفاده کرد، می‌توان آنها را از دستگاه بیرون آورد.

“آلدوس هیکس” مدیرعامل “لاسو” معتقد است که همه باید بازیافت را مانند شستن لباس‌ها و ظروف، امری عادی ببینند. وی می‌گوید: ما برای تمیز کردن لباس‌های خود از ماشین لباسشویی استفاده میکنیم، بنابراین می‌توانیم بارها و بارها از لباس‌هایمان استفاده کنیم. پس چرا یک وسیله بازیافت خانگی نداشته باشیم تا از مواد قابل بازیافت نیز بتوانیم بارها و بارها استفاده کنیم؟

از نظر تئوری، این دستگاه نیاز به مراجعه به کارخانه‌های بازیافت را برطرف می‌کند و مواد بازیافت شده را در فرآیندی که به “بازیافت حلقه بسته” معروف است، می‌توان به تولیدکنندگان ارائه کرد تا به محصولات جدید تبدیل شوند.

این شرکت در حال حاضر هفت ماده شامل آلومینیوم و فولاد، دو نوع پلاستیک، سه نوع شیشه را مورد هدف قرار داده است، این در حالی است که کاغذ و مقوا که موارد استفاده و دورریز زیادی دارند، در این فهرست وجود ندارد.

قیمت “لاسو” نیز می‌تواند یک مسئله باشد. “هیکس” می‌گوید که نمونه اولیه “لاسو” در سه ماه آینده تکمیل می‌شود. این شرکت در وب‌سایت خود اقدام به ثبت نام برای ثبت تقاضای این دستگاه کرده است، اما هنوز قیمت نهایی این محصول مشخص نشده است.

نکته جالب اینکه تولید نسخه نهایی و تجاری و قابل عرضه به بازار “لاسو” به احتمال زیاد تا سال ۲۰۳۳ محقق نخواهد شد. طبق گفته “هیکس”، هزینه آن حدود ۳۵۰۰ دلار خواهد بود که بسیار گران است، اما نباید فراموش کرد که یخچال و فریزرها نیز وقتی برای اولین بار به بازار آمدند، قیمت بالایی داشتند.

البته هزینه خرید بالای این دستگاه می‌تواند توسط فروش مواد بازیافتی آن جبران شود و شرکت سازنده در وب‌سایت خود ادعا کرده است که مشتریان خواهند توانست ظرف مدت پنج سال ضمن جبران هزینه خرید دستگاه، به سود نیز برسند.

مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان گفت: شرکت ما با تکیه بر دانش غشایی اقدام به ساخت سامانه تصفیه آب سیار کرده است.
برای ساخت این محصول از دانش فیلتر‌های سرامیکی نانو ساختار استفاده کرده ایم درصورتی که در رابطه با دانش فیلتر‌های سرامیکی توسط دیگر کشور‌ها تحریم هستیم.

او افزود: رشته‌های نانو ساختار سرامیکی کاربرد‌های بسیار مختلفی دارند که می‌توان از آن‌ها در حوزه‌های صنایع گاز، معادن و غذایی استفاده کرد، اما بعد از ۱۰ سال انجام کار‌های تحقیقاتی در این حوزه توانستیم به این دانش فنی دست پیدا کنیم.

این فناور بیان کرد: یکی دیگر از کاربرد‌های فیلتر‌های سرامیکی نانو تصفیه آب و فاضلاب است که تقریبا می‌توان گفت از دو سال پیش ساخت تجهیزات این دستگاه تصفیه آب را شروع کرده ایم همچنین علاوه بر تصفیه آب آشامیدنی در حوزه تصفیه فاضلاب فعالیت‌هایی را انجام داده ایم و محصولاتی را تولید کرده ایم تا از این طریق به تصفیه و بازچرخانی پساب‌های صنعتی بپردازیم.

زبردستی گفت: به عنوان مثال از این محصولات می توان در کارواش، قالیشویی، استخر‌ها، هتل‌ها و معادن استفاده کرد که بعد از انجام باز چرخانی پساب‌های صنعتی مجددا می‌توان از آن آب‌ها استفاده کرد.

او بیان کرد: مهمترین کاربرد‌های این دستگاه تصفیه آب سیار آشامیدنی در مواقع بحران از قبیل سیل و زلزله بوده که معمولا در چنین شرایطی اولین نیاز مردم تامین آب آشامیدنی است؛ در شرایط بحران ما شاهد آلودگی‌های آبی و بیماری‌های ناشی از این آلودگی‌ها هستیم. در حالی که می‌توان به وسیله یک پکیج ۲۰ لیتری آب آشامیدنی یک خانواده و حتی در مقیاس های بزرگتر قابلیت تامین آب یک منطقه و شهرک را تامین کرد.

میزان کیفیت آب تصفیه شده به وسیله این دستگاه در آبفا سازمان مهندسی آب و فاضلاب کشور مورد بررسی و تست قرار گرفته و خروجی، آبی عاری از میکروب و کدورتی در حد استاندارد را خواهیم داشت که تقریباً با آب لوله کشی شهری برابری می‌کند.

زبردستی در خصوص دیگر مزیت های این دستگاه افزود: این دستگاه بدون احتیاج به برق و باطری کار می‌کند در واقع زمانی که آب داخل این گالون قرار می‌گیرد به وسیله یک تلمبه دستی می‌توان آب را تصفیه کرد.

زبردستی گفت: همچنین می‌توان از این محصول برای تامین آب آشامیدنی روستا‌ها و مناطق محروم که امکان لوله کشی در این مناطق امکان پذیر نیست استفاده کرد.

مدیر عامل این شرکت دانش بیان اظهار کرد: نقطه قوت این محصول داخلی بودن آن است که تجهیزات به کار رفته در این کالا تمام ایرانی بوده و در داخل کشور به همت جوانان ایرانی ساخته شده است که یک سوم قیمت خارجی عرضه میشود محصول مشابه خارجی آن را میتوان با دو برابر قیمت در بازار جهانی تهیه کرد.

این فناور در خصوص دیگر مزایای این محصول بیان کرد: ارزان بودن، دردسترس بودن، عمر بالای این محصول به دلیل غشای فیلتر به کار رفته در این محصول از دیگر مزایای است که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد.

 

منبع: ایسنا