چشم مصنوعی که می‌تواند انرژی خود را از خورشید بگیرد

چشم مصنوعی که می‌تواند انرژی خود را از خورشید بگیرد

چشم مصنوعی که می‌تواند انرژی خود را از خورشید بگیرد 733 403 نوفن حامی البرز

 

محققان هنگ‌کنگ موفق به تولید یک چشم مصنوعی شدند که در آینده می‌تواند بینایی را برای نابینایان به ارمغان آورد.

سالهاست که دانشمندان روی ساخت چشم‌های مصنوعی کار می‌کنند ولی تقلید از شکل و رفتار یک چشم واقعی در این چشم‌های مصنوعی کاری دشوار بوده است.

محققان دانشگاه “علم و فناوری هنگ‌کنگ” یک چشم سایبورگ ساختند که عملکرد و ساختار آن ویژگی‌های مشترک زیادی با همتای انسانی خود دارد.

این چشم که می‌تواند نیروی خود را از انرژی خورشید بگیرد، در نهایت می‌تواند به عنوان ابزاری برای کمک به بینایی افرادی استفاده شود که توانایی دیدن ندارند.

در حقیقت می‌توان گفت این چشم یک حسگر بصری کروی است که از ساختار چشم انسان تقلید می‌کند.

مانند چشم واقعی، این چشم مصنوعی شامل یک لنز برای تمرکز نور و شبکیه نیمکره است. ناحیه‌ای در پشت چشم که در آن، سلول‌های حساس به نور باعث ایجاد تکانه‌های الکتریکی برای ارسال به مغز می‌شوند.

قطر این چشم مصنوعی دو سانتی‌متر است و مرکز تو خالی آن از یک مایع رسانا پر شده است. چشم یک فرد بزرگسال هم تقریبا همین اندازه بوده و با یک ژل شفاف به نام زجاجیه پر شده است.

شبکیه مصنوعی این چشم از اکسید آلومینیوم متخلخل ساخته شده که از نانوسیم‌های بسته‌بندی شده پر شده‌اند.

این سیم‌ها حساس به نور هستند و از ترکیبی به نام “پروسکایت” ساخته شده‌اند که در ساخت سلول‌های خورشیدی به کار گرفته می‌شود.

عملکرد این سیمها مشابه سلول‌های عصبی چشم انسان است و هنگام فعال شدن با نور، سیگنال‌های الکتریکی منتقل می‌کنند.

“ژییونگ فن”(Zhiyong Fan) محقق ارشد پروژه گفت: هر کدام از این سیم‌ها به عنوان یک سلول خورشیدی کوچک عمل می‌کنند. در این حالت ما به منبع خارجی نیاز پیدا نمی‌کنیم.

تیم تحقیقاتی این پروژه تصویر حروف را به لنز مصنوعی انداختند تا کارایی این چشم را ارزیابی کنند.

یک رایانه که به چشم متصل بود توانست حروف ” E”،” I” و ” Y” را تشخیص دهد.

محققان گفته‌اند که این چشم از نظر تئوری می‌تواند به عصب نوری متصل شود تا عملکرد آن از نظر پزشکی آزمایش شود.

از نکات منفی این چشم مصنوعی این است که برای سنجش تصاویر از یک شی‌ء صاف استفاده می‌کند که با شکل کروی چشم انسان مطابقت ندارد.

نسخه فعلی این چشم به یک منبع انرژی خارجی نیاز دارد ولی تیم تحقیقاتی دانشگاه علم و فناوری هنگ‌کنگ قصد دارند در آینده این چشم را خودکفا سازند.

در نتیجه این ویژگی امکان مقایسه با چشم انسان را محدود می‌کند چرا که به طور معمول، چشم انسان دارای دید ۱۵۰ درجه است.

یک شرکت آمریکایی، اسکنری ارائه داده است که می‌تواند برای پیشگیری از شیوع ویروس‌ها، کیفیت شست و شوی دست‌ها را بررسی کند.

شیوع کروناویروس موجب شده که شستن دست به عنوان یک راه حل موثر برای پیش‌گیری از بیماری‌ به خاطر سپرده شود. شرکت “پث‌اسپات” (PathSpot)، برای بهبود کیفیت شست و شوی دست‌ها، نوعی اسکنر ارائه داده است که تمیز بودن دست‌ها را پس از شست و شو بررسی می‌کند.

“کریستین شیندلر” (Christine Schindler)، بنیان‌گذار و مدیرعامل پث‌اسپات گفت: اسکنر پث‌اسپات را می‌توان در هر مکانی که در آن غذا ارائه یا ذخیره می‌شود، به کار برد تا مشتریان و کارکنان آنجا بتوانند از پاکیزگی دست‌های خود مطمئن شوند.

این اسکنر، روی دیوار کنار سینک شست و شو نصب می‌شود تا افراد پس از شستن دست‌ها، تمیز شن آنها را بررسی کند. برای این کار، تنها کافی است که کاربر، دستان خود را زیر آن قرار دهد تا براساس میزان پاکیزگی دست‌ها، نور سبز یا قرمز از آن ساطع شود.

وی افزود: بیشتر مردم، شست و شوی دست‌ها را به درستی انجام نمی‌دهند. آنها دست‌های خود را می‌شویند اما برخی از آنها، 20 ثانیه کامل را به این کار اختصاص نمی دهند و یا از صابون برای شست‌وشو استفاده نمی‌کنند.

به گفته شیندلر، این اسکنر برای انجام دادن کار خود، تنها به چند ثانیه زمان نیاز دارد و با استفاده از آن می‌توان عوامل بیماری‌زا را به سادگی شناسایی کرد.

اسکنر پث‌اسپات در حال حاضر نمی‌تواند وجود کروناویروس را تشخیص دهد اما به شناسایی آلاینده‌های عفونی کمک کند. این شرکت، اسکنر خود را در رستوران‌ها روی صدها مشتری آزمایش کرد و دریافت که این فناوری می‌تواند تاثیر بالایی در کاهش آلودگی داشته باشد.

 

منبع: ایسنا